Roza's pouring the cake's batter into the bowl
The unbaked cake
Me showing the skill of dipping the lady finger biscuits
The final touch by Sifu...
Tiramisu....
Here is the recipe for tiramisu......
Bahan:
1 pack biskut lady finger
1 mangkuk air nescafe 'o tanpa gula
1 sudu makan vanilla (kalau tiada rum)
250 gm cream cheese mascarpone/philadelphia
3 pack whipping cream powder + susu segar
2 kuning telur
3 sudu makan gula pasir
Serbuk koko secukupnya
Cara-caranya:
1- Buat coffee ditambah air secukupnya, masuk dalam peti ais, bila dah sejuk masukkan vanilla
2- Cream cheese di pukul bersama kuning telur dan gula sampai kembang
3- Whipping cream di pukul bersama susu
4- Campurkan adunan no.2 kedalam no.3 dan gaul hingga rata
5- Biskut satu persatu dicelup ke dalam nescafe yg sudah dicampur dgn vanilla, disusun dalam bekas sajian.
6- Setelah rata, adunan cream diratakan di atasnya, kemudian susun lagi biskut berselang seli dgn whipping cream hingga penuh bekas.
7- Akhir sekali taburkan serbuk cocoa d atas permukaan cream yang teratas dan masukkan ke dalam peti ais selama 5jam.
Selamat Mencuba!
1 comment:
syikeen...thanks soooo much for the recipe and info for those super duper delicious dessert and kueh...i ni dah tgk kak roza buat 2-3 kali dah...tapi main tgk je...hahaha...so with ur info..insya Allah i can try..hehehe...thank you for sharing.
Post a Comment